Skip to main content

Nyheter

Vi står upp för demokratin

Ukrainska flaggan
Läs Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linders krönika som har fokus på situationen i Ukraina.

Veckorna som gått har inte lämnat någon oberörd av det pågående kriget i Ukraina. Både på nyheter och i sociala medier möts vi av fruktansvärda bilder där kriget tvingar människor att lämna sina hem, och många av dem flyr till Europa. Här kan Hyresgästföreningen göra mycket för att stötta de som tvingats fly kriget.

De senaste veckorna har vi sett hur kriget i Ukraina tvingat människor på flykt. Jag har vid flera tillfällen utryckt min sympati och solidaritet med Ukraina, för alla som drabbas av kriget, uttryckt min avsky för att folkrätten och att demokratiska rättigheter bryts.

Hyresgästföreningen finns över hela Sverige och vi kan som folkrörelse göra mycket till stöd för de som flyr. Vi har lokaler i många av våra bostadsområden. De kan bli viktiga samlingspunkter i samarbete med biståndsorganisationer eller bli den plats där vi välkomnar de som tvingats fly till vårt land. Mer långsiktigt kan vi erbjuda Boskolor, ett utbildningsmaterial som bl a berättar om hur den svenska bostadsmarknaden fungerar, vilka rättigheter och skyldigheter jag som enskild har. Viktig kunskap som kan motverka de krafter som vill sälja pengar på en utsatt bostadssituation.

Även när vår omvärld står i gungning så fortsätter vårt arbete för att skapa ett tryggt boende för alla. Både i Europa och i Sverige behöver vi kraftsamla mot både bostadsbristen och renoveringar som driver upp kostnaden för boendet så pass mycket att hyresgästen inte längre kan bo kvar (så kallade renovräkning). Nyligen beskrev en grupp forskare fenomenet med renovräkningar som en tickande bomb. Jag och Ronny Bengtsson från Göteborg, en stad som drabbats hårt av renovräkningar, skrev nyligen i Göteborgsposten om åtgärder som kan förhindra trenden genom ökat boendeinflytande vid renoveringar, statliga renoveringsstöd och skattefria underhållsfonder. Renoveringar kan vara en dyr affär för hyresvärden, men lösningen får inte vara att man för överrenoveringskostnaden på hyresgästen!

Hyresgästföreningen kan göra skillnad, det visade vi förra sommaren då vi tog striden mot marknadshyror så visade vi oss som vi är; en stark folkrörelse som beslutsfattare måste förhålla sig till om de vill behålla makten! Vi fick upp våra prioriterade frågor högst upp på den politiska dagordningen, och det ska vi göra igen.

Under valåret 2022 kommer Hyresgästföreningen att genomlysa hur partierna faktiskt har agerat i bostadsfrågor, och om de har värnat hyresgästernas intresse. Jag vill därför uppmuntra att följa vårt valarbete på vår hemsida och att rösta som hyresgäster i september!

När vi under våren samlar oss för föreningsårsmöten så vill jag skicka med en tanke om hur viktig den demokratiska ordningen är i vår organisation och vårt samhälle, hur starka vi är när vi människor går samman för att skapa en förändring. Frihet och demokrati får aldrig tas för givet. Det är något vi måste värna varje dag om det så är genom att rösta eller engagera sig i sitt bostadsområde.

Marie Linder
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .