Skip to main content

Nyheter

Stockholmshems hyresgäster i Linjalen får 2,5 miljoner kronor som ersättning för byggstörningar

Byggnadsarbetare
Hyresgästföreningen fick driva frågan till tingsrätten.

Under 2018-2020 blev hyresgästerna i kvarteret Linjalen störda av flera byggprojekt som Stockholmshem bedrev under perioden. Hyresgästföreningen förhandlade ett helt år med Stockholmshem om detta, men bolaget ville inte teckna något avtal om ersättning för störningarna.

Då stämde Hyresgästföreningen Stockholmshem i tingsrätten. Någon dom blev det aldrig, då Hyresgästföreningen och Stockholmshem gjorde en förlikning. Den har nu resulterat i att 241 av hyresgästerna får dela på 2 510 000 kronor som ersättning för störningarna.

Ersättningen delas upp utifrån hur mycket störd man blivit – alltså får en del hyresgästerna mer, och en del mindre.

Historiskt så kan man konstatera att det är stridbara hyresgäster som bor i kvarteret Linjalen. För ett tiotal år sedan så ville Stockholms (det vill säga ägaren Stockholms stad) ombilda Linjalen till bostadsrätter. Det utlöste kraftiga protester från hyresgästerna, och det blev aldrig någon ombildning. Nästa vända var för några år sedan när Stockolmshem ville ”bygga sönder” (enligt hyresgästerna) kvarteret. Detta resulterade i ett kraftigt bantat projekt.

Och sist men inte minst nu detta med ersättning för störningarna av de delar av Stockholmshems ombyggnadsprojekt som nu blev av.

Det lönar sig att gå samman!
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .