Skip to main content

Nyheter

Sollentuna måste satsa på rätten till ett hem

Bostadspolitisk upptakt Maria 2
Lördagen den andra april träffades Hyresgästföreningen Sollentuna på Star Hotell för en valupptakt i Sollentuna.

Syftet var att skapa en plattform för en bostadspolitik värd namnet i vår kommun. En bostadspolitik som använder vårt Allmännyttiga bostadsföretag Sollentunahem för att skapa ett hållbart Sollentuna.

Inbjudna fanns alla de partier som svarat på den enkät Hyresgästföreningen skickat till samtliga partier i kommunfullmäktige. Det var Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Sollentunapartiet och Vänsterpartiet som både svarade på enkäten och medverkade under dagen. Tillsammans tog Hyresgästföreningen och den samlade oppositionen detta uttalande för en valrörelse som syftar till en fungerande bostadspolitik i kommunen igen.

Sollentunas opposition 002
Oppositionen vill utveckla Sollentunahem för ett hållbart Sollentuna

Vi vill tillsammans utveckla Sollentunahem för att återskapa ett levande Sollentuna där både våra ungdomar kan få en bostad samtidigt som våra äldre har råd att bo kvar.

Vi menar att det är dags att se bostadsfrågan som något större än en handelsvara. Rätten till ett hem är inskriven i FNs mänskliga rättigheter, barnkonventionen, EU stadgan och vår egen grundlag. Då måste vi kunna bättre än det som dagens politiska majoritet levererar. Därför driver vi nu tillsammans följande punkter;

  • Efter valet skapar vi en ny kommunal bostadsförmedling i Sollentuna som vågar ge förtur åt ungdomar födda i kommunen samtidigt som vi vågar ge förtur åt t ex utsatta kvinnor i våldsamma relationer.
  • Vi kräver ett direkt stopp av utförsäljningen av 700 lägenheter och Centrumet i Edsberg. All forskning säger att det är vansinne att sälja ut allmännyttiga bostäder och kommersiella lokaler i ett av polisen så kallade ”utsatta” områden.
  • Vi kräver också ett stopp för dyra renovräkningar som gör att hyresgäster inte har råd att bo kvar. Vi måste ha ett Sollentuna för alla medborgare.
  • För att ge hyresgästerna den lagstadgade rätten till inflytande över sitt boende och sina kostnader går vi nu också till val på att hyresgästerna ska ha två representanter i bolagsstyrelsen.
  • Vi vill skriva om ägardirektiven till Sollentunahem så att de bättre tar hänsyn till de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen, EU Stadgan och vår egen grundlag. Rätten till ett hem ska i Sollentuna inte längre vara en rättighet för några och en fantasi för andra.
  • Vi vill bygga ett socioekonomiskt hållbart Sollentuna utan klimatavtryck med hjälp av våra kommunala bolag. Tänk vad vi skulle kunna uppnå till glädje för alla Sollentunabor med kloka ekonomiska och klimatsmarta upphandlingar från bl a Sollentunahem och Seom och Solom

Hyresgästföreningen Sollentunas vice ordförande Janet Sibose var en av de som var märkbart nöjda med att den politiska oppositionen nu sätter bostaden så högt upp på agendan inför valet 2022.

Hon uttryckte på mötet att en levande allmännytta är navet för en fungerande bostadsmarknad och det är i sin tur grunden för både välfärd och rätten till ett hem. Hon borde ju veta då hon är en av de hyresgäster som för drygt ett och ett halvt år sedan såldes från Sollentunahem till John Mattsson.

Tillsammans inför valet

Nu går Hyresgästföreningen tillsammans med oppositionen till val på rätten till ett hem.

- Vi sa att vi skulle göra det med alla partier som vill stå på vår sida och nu gör vi det, säger ordföranden i Hyresgästföreningen Sollentuna Thomas Axelsson.

Jeanette A
Dessa deltagare på den bostadspolitiska valupptakten ställde sig bakom detta i form av ett pressmeddelande:

Kerstin Ellström, förtroendevald Hyresgästföreningen

Laila Begat, förtroendevald Hyresgästföreningen

Stig Nyman, förtroendevald Hyresgästföreningen

Sonia Gustafsson, förtroendevald Hyresgästföreningen

Ulla Rosén, förtroendevald Hyresgästföreningen

Bernt Andersson, förtroendevald Hyresgästföreningen

Mikko Keränen

Owe Selling

Britt Nyström

Jeanette Andersson, förtroendevald Hyresgästföreningen

Per Wiklander, förtroendevald Hyresgästföreningen

Jane Sibose, förtroendevald Hyresgästföreningen

Johan Flyckt, Hyresgästföreningen

Thomas Axelsson, förtroendevald Hyresgästföreningen

Anki Elken, gruppledare Sollentunapartiet

Joakim Johnson (S), partikassör för Socialdemokraterna och fullmäktigeledamot i Sollentuna

Peter Godlund (MP), gruppledare

Maria Åström (V), ledamot Klimat- och byggnadsnämnden
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .