Skip to main content

Nyheter

Andrahandshyrorna och vinsterna rekordökar

Pengar i handen
Vinsterna för andrahandsuthyrningar har mer än fördubblats sedan 2013.

Enligt Skatteverket så redovisades 2,6 miljarder kronor i vinster på andrahandsuthyrning för 2021. Det innebär en ökning med 120 procent sedan 2013.

Till detta kan man ju lägga de vinster som all svartuthyrning ger, och som inte redovisas någonstans.

Ett exempel från Malmö ger vid handen att andrahandshyran för en trea ökat med 25,6 procent under de senaste 12 månaderna.

Detta innebär att de som står längst ut på bostadsmarknaden, blir mer och mer utnyttjade. Det visar också antalet fall om överhyra hos Hyresnämnderna.

Ett annat mått bistår Länsstyrelsen i Stockholm med: Enligt en undersökning så bodde år 2017 47 000 personer i andra hand, år 2021 var det 64 000. I hela landet handlar det om 200 000 personer.

Det är också väl känt att många som hyr i andra hand och betalar överhyror, väljer att inte driva frågan till Hyresnämnden av rädsla för att bli av med sitt boende.

Fotnot. Enligt Hyreslagen får förstahandshyresgästen ta ut den egentliga hyran plus 15 procent. Är det mer än 15 procent räknas det som överhyra. Förstahandshyresgästen riskerar att bli av med sitt hyreskontrakt om denne tar ut överhyra.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .